Żywienie w chorobach
Dieta ma ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu, dlatego tak bardzo ważne jest, aby była odpowiednio zbilansowana. Jednak dopóki jest się zdrowym, można pozwolić sobie na wiele ustępstw od uniwersalnego pojęcia diety idealnej – taka możliwość znika w momencie pojawienia się choroby. Żywienie w chorobach bywa problematyczne, szczególnie na początku. Osoby cierpiące na różnego rodzaju przypadłości często czują się zagubione. Nawet gdy próbują stosować się do zaleceń żywieniowych lekarza, nierzadko okazuje się to dla nich trudne z wielu względów.
Układanie indywidualnych diet leczniczych
Moja praca polega na pomaganiu innym w radzeniu sobie z problemami żywieniowymi. Układam jadłospisy do diet leczniczych dopasowane do potrzeb Klienta i wyjaśniam wszystkie niejasności związane ze zmianą nawyków.
W zależności od przypadłości, z jaką zmaga się dana osoba, wprowadzam m.in. diety:
- lekkostrawne,
- eliminacyjne (np. w przypadku wegetarian lub alergików),
- bogato- lub ubogobiałkowe,
- z modyfikacją wybranych składników mineralnych, np. dietę niskosodową.
Diety leczniczo-odchudzające
Mam również doświadczenie w pracy z osobami, które oprócz zmagań z otyłością, muszą radzić sobie jeszcze ze współistniejącymi chorobami. Potrafię tworzyć diety odchudzające, które uwzględniają potrzeby organizmu wynikające z przypadłości chorobowej. W dobraniu odpowiednich proporcji składników w jadłospisie bardzo pomocna jest analiza składu ciała, którą przeprowadzam w moim gabinecie. To badanie pozwalające poznać zawartość procentową tkanki tłuszczowej, wody oraz mięśni w ciele, a także stopień otłuszczenia organów wewnętrznych, co jest niezwykle ważne.